Karácsonyi blaszfémia

2008.12.24. 16:38

Törekedni kell-e a tökéletesen kielégítő szexualitásra, ami nem hagy hiányérzetet?
Vagy meg kell elégedni a kompromisszumra, hogy mennyiségben és változatosságban mindig kevesebb mint ami számomra fontos és kielégítő lenne?
És ha úgymond helyére kell tenni a szexualitást, alacsonyabb prioritásra, a szeretet elég-e hozzá, hogy a fizikai vágyakozást semlegesítse?
Isten elég hozzá, hogy ne akarjon élvezni az ember?
Vagy valami eleve elrendeltetett, eredendő bűnösség miatt az ember szenvedésre ítéltetett?

Itt elidőznék egy darabig.Így karácsonykor épp aktuális, sajnálom, ha ezzel kiváltom a keresztény hívők rosszallását, de talán ez is perverzió nálam, verbálisan.
A zsidó-keresztény kultúrkör, mely meghatározza azt a közeget, amiben élünk éppen az ember természetéből fakadó tabuszegési vágyra épít világvallást.
A zsidósággal kapcsolatban nagyon hézagosak az ismereteim, azt kihagyom, de a kereszténységgel a gyakorlatban voltak tapasztalataim (egy időben szerettem volna megtérni és hinni, de nem sikerült), és annak, hogy nem váltam vallásos hívővé, néhány alapvető furcsasággal kapcsolatos el nem múló kétségeimnek nagy szerepe volt.
Hogy alapíthat egy vallás arra, hogy az emberek függetlenül mindentől megszületésük pillanatában bűnösök, és csak azok keveredhetnek ki ebből a katyvaszból, akik teljesen magukévá teszik a vallást és hisznek? Az egészben ez a bűnbeesés a leglényegesebb, központi motívum.
Enélkül az egész későbbi áldozat, a tanítások, a „de mégis határtalan az ő kegyelme és szeretete” értelmét veszti.
Ráadásul mi is az eredendő bűn? Az, hogy az első emberpár megszegett egy tilalmat.
Akár tűnhet úgy is, hogy azt a tilalmat pusztán azért állították fel, hogy megszegjék, mivel pontosan tisztába kellett lennie Istennek azzal, mennyire nem fognak tudni ellenállni neki, mennyire könnyű lesz rávenni őket a megszegésére.

Ráadásul a történet úgy szól, hogy a tilalmat konkrétan a nő szegte meg, majd ő vette rá a férfit.

Milyen szép példája is lehetne a rafináltan manipulatív történetfűzésnek, egy férficentrikus, hierarchikus társadalom fölötti kontroll biztosításának tökéletes eszközét kapja a kezébe az, aki a valláson keresztül akarja ezt megoldani.
Az eredendő bűnösség elhitetése biztosítja, hogy mindenkibe beletáplálja a kezdetektől fogva a bűntudatot mindennel kapcsolatban, ami a vallás szabályai ellen való. Érezhető a zseniális húzás, ugye? Még semmit nem tettél, semmire nem vágytál, de már elvesztetted a jövődet, ha nem hiszel.
Aztán ott van az a tény, hogy a nőre kenik az egészet. Na, szóval ki is az oka, hogy bűnösök vagyunk? Az asszony, a dög...

Csak vegyük ki a vallási kontextusból a történet kulcselemeit és helyezzük át a hétköznapokba.

Főbérlő: ne egyé almát a lakásban, bazzeg!
Albérlő pár: ööö... jó... de mi nem akarunk almát, azmiaz?
Főbérlő: aszontam, ne egyé almát bazzeg, mert kiraklak az utcára! Ha almát eszel, te is olyan leszel, mint egy főbérlő, és az csak nekem szabad!
Albérlő pár: okés, vágom.
Másik albérlő: figyejjmá, Éva, itt egy alma, az öreg csak szájkaratézik úgyis, na told csak az orcádba...
Éva: nemár, bazzeg, kirúg az öreg!
Másik albérlő: ne parázzmá, észre se veszi! És különben is, mijazhogy csak neki szabad? Nem akarsz te is főbérlő lenni?
Éva: de az Ádám...
Másik albérlő: haggyadmá, egyé... majd adunk az Ádámnak is...
Éva: na jó, okés, lecsekkolom... hűű, te, ez nagggyon zsír!
Másik albérlő: sirály, mi?
Főbérlő hallja az alma hersegését, de várakozóan dörzsöli a markát, hadd jöjjön a másik is
Ádám: hülyék vagytok bazzeg, megmondta az öreg, hogy ne zabájjunk almát?!
Éva: jaj, ne rinyájjmá te lúzer, gyere, adok egy harit, tök jó lesz....
Ádám: Bazzeg Éva, megszívjuk még ezt.. hmmm, tényleg kúúúl a cucc...
Főbérlő spanja lángoló baseballütővel: Almázgattok, bazzeg? Na húzzatok innen a véresbe, most!
Főbérlő: szóltam, hogy ne almázzatok bazzeg vagy nem szóltam? Hát hülyének néztek?
Tudni fogjuk a címeteket és minden kölkötök örökre az adósom marad, de ha okosak lesztek és ezentúl mindenben azt csináljátok, amit mondok, akkor talán majd a gyerekeitek bekerülnek a tutiba, ha a házon kívül is betartják a házirendet – csak előtte haljanak meg szépen...

Ezek olyasféle szerintem lelkileg káros, a társadalom közös emlékezetébe mélyen beágyazott negatív hatású mitikus zárványok, melyek rendkívül megnehezítik többek közt a szexualitáshoz való nyitottabb és természetesebb hozzáállást.
Hiszen a mai erkölcs egy kétezer évvel ezelőtti, a maitól gyökeresen különböző gazdasági-politikai- szociális helyzetű társadalomban szájhagyomány útján terjedő, majd több ember szubjektumán áthaladó és ezáltal hitelességében megkérdőjelezhetővé vált történet többszöri átfordításán alapul.

A bejegyzés trackback címe:

https://arnyek.blog.hu/api/trackback/id/tr482045171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

.bia · http://legyeneszed.blog.hu/ 2010.06.25. 00:19:25

Igazán szép volt az "átültetés".:D
Az azért nyom a latban, hogy az ember mennyire bigott, nem? Mert azért itt is van arany közép út.. Talán nem fognak szeretni ezért az atyák, de nem lehet mindig minden parancsolatot betartani.. Mert ember lévén, néha hibázunk. De a tény, hogy megbánjuk, és szeretnénk jobbá válni, azért fontos. Vonatkoztass el az évezredes mintáktól. Miért hisz az ember? Mert könnyebb úgy elszenvedni a viszontagságokat, hogy azt hisszük, valami mégis van, ami folyamatosan figyel, nem hagy egyedül, talán segít, plusz valamikor mindenképpen megjutalmaz. És ez erővel tölt el.
Ne érts félre, ez nem korlátozódik a kereszténységre. Van buddhista barátnőm, és nyilván ő is ugyanazon elvek szerint próbál élni, mint bármely más normális ember. Egyébként ebből nem tudom, mennyire jött le, de én is vallásos vagyok. Nem problémázok azon, hogy a Pokol tüzén fogok égni (vagy Lucifer szájában, Brutus mellett), bár nyilván nem fognak szantifikálni sem. Annyira magával a templommal és a szertartásokkal sem értek egyet, úgy gondolom, ez csak formalitás, az igazi "érzés" nem ezen alapszik. De nehogy úgy értsd, győzködlek.
(Egyébként rendes vagy, teljesen normálisan adtál hangot véleményednek.. Akadt, aki konkrétan világ minden hülyéjének elmondott a világ szeme előtt mindenfajta nézeteim miatt. Tény, hogy nem vagyok materialista..)

Félszeg Árnyék · http://arnyek.blog.hu 2010.06.25. 10:55:11

@.bia: Én se érzem magam materialistának igazán, meggyőződésből.
Talán mert nagyon szeretném hinni, hogy többek vagyunk, mint puszta véletlenszerű sejtkonfigurációkban összevissza keringő bioáram. Hogy lennie kell valaminek ezen túl is.
süti beállítások módosítása